A blogról:

Zavar az utcai zaj? Nem vagy egyedül!

Az Erzsébetvárosban sok helyen nem lehet éjszaka aludni a szórakozóhelyek miatt. Erre szeretnénk felhívni az illetékesek figyelmét, és egyben fórumot teremteni a problémákban osztozó lakóknak. Célunk nem a kocsmák bezáratása, hanem a lakókat megillető pihenés lehetőségének megteremtése.

Bár blogunk a kerületben vezető szereppel bíró szórakozóhelyről kapta a nevét, várjuk minden, a problémával szembesülő 7. kerületi lakónak a jelentkezését. A lakosok összefogása szükséges az önkormányzat ignoráns és a szórakozóhelyek cinikus hozzáállásának megváltoztatásához.

Bejegyzések

Utolsó kommentek

Címkék

5. kerület (1) 7. kerület (20) 8. kerület (1) alkohol (2) alpolgármester (1) alvás (15) autó (2) autómentes (1) autórongálás (1) azért (1) azért egyesület (1) Belső-Erzsébetváros (31) belváros (1) Berlin (1) biztonsági őr (2) biztosítás (1) budapest (2) buli (1) bulinegyed (9) cigi (1) csendrendelet (13) csepel (1) csőd (1) doboz (1) dohányzás (1) dzsentrifikáció (1) egészség (1) egyesület (1) éjszaka (16) ekler dezső (1) eladás (1) építész (1) Erzsébetváros (35) feeling (1) fiatal (1) fiatalok (1) firenze (1) földugó (1) forgalom (1) fuga (1) füldugó (1) grandio (1) gyereknap (1) hangoskodás (1) hangszigetelés (2) hányás (1) hatóság (1) hetedik (1) hetes (1) Ildikó (1) ingatlan (1) ingatlanár (2) ittas (1) jegyző (5) jog (1) jogszabály (2) kazinczy (13) Kazinczy (15) kazinczy utca (3) képviselő (1) kereskedelem (1) Kereskedelmi törvény (1) kereskedelmi törvény (1) Keresztes (1) kert (3) kerület (1) Klauzál (3) kockázat (1) kocsma (10) közbiztonság (1) Középső-Erszébetváros (1) Közmeghallgatás (1) közmeghallgatás (1) közterületfelügyelet (2) külföldi (1) Külső-Erzsébetváros (1) kultúra utcája (2) lakó (19) lakók (12) lakosság (2) működési engedély (1) Nagydiófa (1) Nagy Diófa (1) nasa (1) negyed (2) nyitva tartás (3) nyugalom (3) olasz (1) ombudsman (1) önkormányzat (31) őr (1) ordít (2) ordítozás (1) parkolás (2) party (1) Pataki Károly (1) pest (1) petíció (1) pihenés (1) pisa (1) Polgármester (2) polgármester (12) rendelet (5) rendőr (2) rendőrség (1) részeg (2) rogán (1) romkocsma (17) romkocsmaadó (1) romkocsma adó (1) Rónaszékiné (1) rongálás (2) sevilla (1) street art (1) szabálysértés (1) szimpla (14) Szimpla (2) szimpla kert (7) szindikátus (2) szoba (1) szomszéd (1) szórakozó (5) szórakozóhely (43) tabán (1) taxi (7) térfigyelő kamera (1) tisztán (1) törvény (1) túrista (1) Újvári-Kövér Mónika (1) uj péter (1) utca (7) üzlet (1) választás (3) vandalizmus (1) vasárnap (1) vattamány (7) vendéglátóhely (16) vigalmi (6) világörökség (1) vizelés (1) zaj (57) zajhatárérték (2) zajszigetelés (1) zajtérkép (1) zavar (2) zene (4) zsolt (2) Címkefelhő

Megválaszolatlan levelek 2.

2013.02.14. 11:08 szimplakertszomszédja

Átvételi elismervénnyel benyújtva az önkormányzathoz.

Tisztelt polgármester úr,
tisztelt jegyző úr,
tisztelt bármely intézkedésre képes úr!

Téma: Kazinczy utca, a Kultúra utcája

Budapest, 2012. december 17.

Többéves, kimerítő és eredménytelen levelezés után csekély bizakodással, de a rend kedvéért fordulunk újólag az illetékes hatósághoz.

Írásbeli józan választ várunk arra, miképp lehetséges újabb és újabb vendéglátóipari engedélyek kiadása a Kazinczy utca egy igen rövid szakaszára, nevezetesen a Wesselényi utca és Dohány utca közötti szakaszra. Jelenleg 14 - tizennégy - vendéglátóipari üzemegység található a lakóházak földszintjén, illetve pincéiben. Ezek közül kettő szolgálja étkeztetés céljait, a többi működésére jobb lenne fátylat borítani.  Ezt sajnos nem tehetjük meg, sőt el sem tudjuk felejteni őket, miután azok vendégei meggátolják a környék lakóinak nyugodt életmenetét. A törvény által biztosított pihenőidőt viszont el lehet felejteni, miután az éjszakai alvásra nincs lehetőség. Néhány arrogáns újságíró cikkeiben ajánlotta ugyan a füldugó használatát, valamint zajszigetelő ablakok beépítését és az elköltözés fontolgatását is. Előbbi kettő jó ötletnek tűnik hidegebb évszakokban abban az esetben, ha ezek finanszírozását az engedélyeket kiadó hatóság állja. A melegebb időszakokra vonatkozó megoldások tekintetében - amikor logikusan nyitott ablak mellett élnének a lakók - szívesen fogadunk konstruktív ötleteket. 

Továbbá arra is választ várunk, milyen ellenőrzés alá esik a szeszes italok kiszolgálása. Hogyan lehetséges az, hogy a részegségtől magukról alig tudó vendégeknek további alkoholfogyasztásra van lehetőségük a nevezett vendéglátóipari üzemegységekben, különös tekintettel a Szimplakert nevű műintézetre. A Youtube-ra feltöltött számos filmfelvétel bizonyítja, hogy a betántorgó, illuminált állapotú vendégeket a biztonsági őrök nem akadályozzák meg a belépésben, továbbá abban sem, hogy későbbi távozásuk idején vandálkodjanak, ordítozzanak, és különböző testi ürítési funkcióikat kapualjakban, az utcán, az autók mellett végezzék el. A különösen kirívó esetekben kihívott rendőrségi járőr sem jelenik meg, ismerik az utcát, és tudják, hogy tehetetlenek. 

Azt is elvárjuk, hogy az illetékes hatóság kártalanítsa azokat a lakókat, illetve lakóközösségeket, akiknek autóit és amelyek utcai UPC-vezetékeit megrongálják az esztelenül kiadott és nem ellenőrzött alkoholárusító engedélyek következtében.

Egészségvédelmi szempontból is elfogadhatatlan, hogy reggel különböző fajtájú ürülékeket kerülgetve kelljen haladni az utcán. Népegészségügyi szempontok alapján tilalom alá esik szeszes italok árusítása este tíz óra után az élelmiszerboltokban, valamint a dohányzás a zárt helyiségekben. Ezen látszat-intézkedések egyetlen következménye, hogy a különböző egyéb italmérések lényegesen nagyobb jövedelemre tesznek szert, és vélhetőleg több adót is fizetnek az önkormányzatnak. Az utcán cigarettázó csoportok által előidézett zaj és tömény füst viszont az utcában lakók egészségét károsítja. Rájuk nem vonatkoznak az egészségvédelmi szempontok? 2012. évi XXVI. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvényben foglaltatik többek között a következő alpont: "A (7)-(9) bekezdésben foglaltak szerint zárt légterű dohányzóhely is kijelölhető...

b) büntetés-végrehajtási intézményekben és a rendőrségi előállító helyiségekben, fogdákban és az őrzött szálláshelyeken a fogvatartottak - köztük a kóros elmeállapotúak - számára,

c) az Eütv. 188. § a) pontja szerinti pszichiátriai intézetben a pszichiátriai betegek számára,

d) a munkavállalók részére, ahol a munkahelyi klíma zárttéri munkahelyen a külön jogszabályban meghatározott korrigált effektív hőmérséklet a 24 °C-ot meghaladja,..."

Fentiekből következik, hogy - egyebek mellett - a büntetendő cselekményeket elkövetők és a kóros elmeállapotúak több joggal rendelkeznek, mint a büntetlen előéletű és épelméjű állampolgárok. Miután manapság már igen effektív légtisztító berendezések vannak, ezek alkalmazása legalább megoldaná a fent említett problémák egy részét.

Voltak idők, amikor még a talponállókban is fennen hirdette egy tábla, hogy "ittas embert nem szolgálunk ki". Ezekben a letűnt időkben elveszthette italmérési engedélyét az a vendéglő, ahol áthágták ezt a szabályt. Igaz, akkor még ellenőrizték annak betartását. 

Azt sem lehet szó nélkül hagyni, hogy a Kazinczy utca legelhanyagoltabb, legromosabb homlokzatú házán büszke tábla hirdeti: Kultúra utcája. Ha a fentebb leírt tapasztalatok képviselik a kultúrát az Erzsébetvárosban, akkor utcánk lakóinak nevében is bizton állíthatom, hogy szeretnénk egészen primitíven, kulturálatlanul aludni éjszaka, fertőzésveszély nélkül közlekedni az utcán, sértetlen autóinkat használni, megszakítás nélkül élni az általunk megrendelt és kifizetett szolgáltatásokkal és érvényt szerezni az (alap)törvény adta jogainknak.

Sürgős és érdemi választ, valamint eredményes intézkedést várva

üdvözlettel

Szomszéd 2. és Szomszéd 3.

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzat szórakozóhely polgármester zaj füldugó jegyző Erzsébetváros Kazinczy kultúra utcája

A bejegyzés trackback címe:

https://szimplakertszomszedai.blog.hu/api/trackback/id/tr145074918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása